Różnorodność Rodzajów Kaw I Jej Procesy Obróbki.

Dobra kawa Bierutów

Prasóweczki

Różnorodność rodzajów kaw również jej przebiegi obróbki.

Wszystek z nas rozumie jak oczekuje i smakuje espresso czy latte macchiato. Na świecie jest jednak wiele innych smaków kaw, o których dużo z nas nie ma zdania. Dzielą się z siebie przede każdym poziomem nasycenia, typem wypalania oraz smakiem. Dzieje się tak, dlatego są wykonywane w oryginalny wyjście z bogatych ziaren kawy. Jakie różnice można to dostrzec pomiędzy znanymi kawami, oraz tymi trochę atrakcyjnymi? Jaka z kaw świata jest najprawdziwsza?

Dobra kawa Jelcz-Laskowice

Espresso, latte i flat white to znacznie modne rodzaje kaw na świecie. Espresso to młoda porcja kawy o pojemności około 30 ml, która poleca się ogromną siłą i wyrazistością smaku. Czas ekstrakcji kawy w ekspresie wynosi 25 sekund, a temperatura wody użytej do produkcji powinna wahać się od 88 do 92 stopni Celsjusza. Latte Macchiato a to trudne spienione mleko z kawą. Wyróżniającą wadą są trzy warstwy: mleka, kawy i pianki. Najczęściej wyraża się je w przezroczystej szklance, aby charakterystyczna budowa była kiedy prawidłowo widoczna. Natomiast flat white to kawa, jaka nie odznacza się szczególnie od latte macchiato. Jedyną różnicą jest fakt, że produkuje się ją przez odwrotne mieszanie takich samych proporcji. Dobra kawa Jelcz-Laskowice

zobacz również Palarnia kawy sklep

Co oznacza mniej atrakcyjne rodzaje kaw?

Dużo z nas zdaje sobie przygodę z ostatniego, że stoją różne typy kaw niż wyżej wymienione. Jak mówi ekspert z firmy: „Takie napoje jak ristretto czy lungo mogą zaskoczyć nawet największych smakoszy kawy. Kawa ristretto to faktycznie właściwie mniejsza wersja espresso, którą kształtuje się w taki tenże sposób jednak z lżejszej liczbie wody, czyli 15 ml.” Kawa Lungo z kolei to istotne przeciwieństwo ristretto. Co prawda istnieje jeszcze oparta na bazie espresso, lecz istnieje o moc większa. Lungo dokonuje się przez dłuższe zaparzanie około 60 ml wody, dzięki czemu kawa jest słabsza. Nie należy jej jednak mylić z americano, do jakiego dodaje się gorącej wody. Kawa mocca a to stała interpretacja kawy latte. Do espresso, oprócz gorącego mleka, nadaje się czekolady w skór proszku lub syropu, oraz na szczyt plasuje się bitą śmietanę. Dobra kawa Jelcz-Laskowice

Pewną wariacją kaw tradycyjnych, są także kawy przeznaczone jedynie dla dorosłych. Niektóre z nich mają małą dawkę słabego alkoholu, ale niekiedy nadaje się mocnego trunku. Przykładowo kawa po irlandzku, czyli irish coffee, jest realizowana na bazie espresso, do jakiego powoduje się podgrzane whiskey, brązowy cukier oraz bitą śmietanę na szczyt. Kawa po irlandzku poleca się oraz sposobem podania, gdyż najczęściej stanowi ona podawana w kieliszku od piwa, dzięki czemu robi ona teraz ten trunek. Dobra kawa Jelcz-Laskowice

zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o